Sicílie – Profumo di Zagara

Sicílie - dovolená po italsku

Samostatný dům „Profumo di Zagara“ neboli vůně pomeranče se nachází cca 50 m od moře v centru městečka Aci Trezza. V těsné blízkosti najdete restaurace, kavárny a místní obchůdky. Letiště Catania Fontanarossa je vzdáleno 17 km. V mezonetovém domě s klimatizací o velikosti 70 m je možno ubytovat 2 až 4 osoby. (Kapacita 6 osob je na vyžádání). V přízemí je obývací pokoj s rozkládacím gaučem pro 2 osoby, jídelní stůl, TV s italskými a anglickými programy, koupelna se sprchou, WC a bidetem, pračka a vybavená kuchyně s ledničkou. V horním patře se nachází ložnice pro 2 osoby, koupelna s WC, bidetem a umyvadlem. Je zde také malá střešní terasa. Hostům je k dispozici ložní prádlo a ručníky. Wi-fi připojení není k dispozici. Je možné si zakoupit kartu v některém z místních obchůdků za cca 5 EUR na 100 GB.

Jak se k nám dostanete:
letecky na letiště Catania Fontanarossa airport (odtud je to k nám 17 km) nebo letecky na západ ostrova na letiště Trapani (odtud je to k nám cca 326 km), dále je možná cesta autem, z Prahy je to cca 2 070 km, z Brna cca 1 980 km a z Českých Budějovic cca 1 925 km.

Parkování možné na ulici přímo u ubytování za cca 4 EUR denně.

červen – srpen: 100 EUR/apartmán/den
září – říjen: 80 EUR/apartmán/den
ostatní měsíce dle individuální poptávky

Závěrečný úklid: 20 EUR za celý apartmán

Pro ověření dostupnosti nám pište na: dovolena@cestofka.cz .

Tipy na výlety na Sicílii:

ETNA
Sicilská sopka Etna se pyšní výškou 3 350 m a díky tomu je viditelná téměř z každého koutu ostrova. Autem či busem dojedete na parkoviště ve výšce cca 1 900 m k dolní stanici lanovky, jsou zde také restaurace. V blízkosti této části jsou k vidění vedlejší krátery, procházka tak na hodinku. Lanovkou se můžete vydat až do výšku cca 2 500 m a odtud terénním busem na místo Torre del Filosofo do výšky cca 2 900 m (nejvyšší přístupný bod bez průvodce). Pokud se rozhodnete jít pěšky z konečné lanovky, tak vám to zabere cca 1,5 hodiny. Kompletní pěší výstup z parkoviště na vrchol trvá cca 3 hodiny, sestup pak o něco méně. Na vrchol pouze s průvodcem z důvodu vaší bezpečnosti. Zpáteční lístek na lanovku stojí cca 30 EUR a zpáteční lístek na lanovku+bus na Torre del Filosofo cca 65 EUR. Doporučujeme pevné trekové boty, teplou bundu, sluneční brýle, čepici a rukavice. Pokud si z těchto věcí cokoliv zapomenete, dají za zakoupit či zapůjčit na místě. Na parkoviště k Etně je to z ubytování Profumo di Zagara cca 35 km.

TAORMINA
Taormina je jako magnet a bývá označována za nejmalebnější město na ostrově. K návštěvě láká především Teatro Greco – řecký amfiteátr a jedinečný výhled na sopku Etna, přímo z tohoto řeckého divadla, které je postavené na svazích Monte Tauro nad Jónským mořem. Samotné městečko je plné úzkých uliček s tavernami, bary a obchůdky, kde na vás dýchá nejen „genius loci“ (duch místa), ale také pohostinnost místních obyvatel. Do letoviska Taormina je to z ubytování Profumo di Zagara cca 50 km.

SYRAKUSY
Město Syrakusy se rozkládá jak na pevnině, tak na ostrůvku Ortigia, kde se nachází nejstarší řecký antický chrám zvaný Apollonův. Další památkou tohoto krásného města je Teatro Greco (řecké divadlo), mladší sourozenec divadla v Taormině. Obě dvě divadla se dodnes příležitostně využívají na představení. Zajímavým skalním útvarem je Orecchio di Dionisio neboli Dionýsovo ucho, přírodní jeskyně dlouhá 65 m, jejíž vchod skutečně velké ucho připomíná. Symbolem města je volně rostoucí papyrus. Syrakusy patří na seznam UNESCO již od roku 2005. Do města Syrakusy je to z ubytování Profumo di Zagara cca 80 km.

GOLE ALCANTARA
Botanický a geologický park Gole Alcantara se rozkládá cca 20 km od Taorminy. Čeká na vás zde spousta zajímavých aktivit mezi něž patří River Trekking, Body Rafting, Canyoning, projížďka Shuttle busem či na kole. Součástí tohoto parku je soutěska Alcantara, která byla vyhloubena vodou ze stejnojmenné řeky, tvoří ji čedičové lávové skalní stěny, místy vysoké až 50 m. Návštěvníkům je otevřená od dubna do října. Na dno soutěsky můžete použít výtah či sestoupit po strmějších schodech anebo se dívat pouze z vyhlídkových plošin. Dole vás čeká křišťálově čistá studená voda, které jistě v letních měsících osvěží. Komu by se přece jen voda zdála velmi chladná, jsou zde k zapůjčení vysoké holínky. Detailní informace k této turistické atrakci najdete na webových stránkách parku. https://www.golealcantara.it/en/. K soutěsce Alcantara je to z ubytování Profumo di Zagara cca 50 km.

SCALA DEL TURCHI
Přírodní fenomén „Schodiště Turků“ se nachází na jihozápadní straně ostrova. Skalnatý bílý masiv vybíhající do moře má zářivě bílou barvu a připomíná schodiště, které vede z moře přímo do nebe. Můžete se zde procházet, opalovat anebo si udělat piknik. Sněhově bílá barva je dána nerostným složením. Ke Scala dei Turchi je to z ubytování Profumo di Zagara cca 195 km.

ETNALAND
Zábavní park Etnaland je jako stvořený pro ty, kteří touží po zábavě v podobě nejrůznějších atrakcí pro děti i dospělé a je tématicky rozdělený na Themepark, Aquapark a Prehistoric Park. Detailní informace získáte přímo na jejich stránkách: https://etnaland.eu/en/. Do parku je to z ubytování Profumo di Zagara cca 25 km.

PALERMO
Hlavní město Sicílie ve kterém převládá architektonický styl baroko. Za návštěvu rozhodně stojí kaple Cappella Palatina, která je zpřístupněná veřejnosti a je součástí královského paláce (Palazzo Reale). Patří mezi jednu z nejkrásnějších kaplí na světě. Mezi další památky Palerma patří odsvěcený kostel San Giovanni degli Eremiti s červenými orientálními maurskými kupolemi a mešitou, palermská katedrála zasvěcená Panně Marii, fontána Fontana Pretoria na náměstí Vigliena, divadlo Teatro Massimo, Archeologické muzeum anebo Kapucínské katakomby (Catacombe dei Cappuccini). Známá tržiště: Ballarò, Vucciria a Borgo.